Awans Informacje Forum Dla nauczyciela Dla ucznia Korepetycje Sklep
  [ Zaloguj się ]   [ Załóż konto ]
  Najczęściej szukane
Konspekty
Programy nauczania
Plany rozwoju zawodowego
Scenariusze
Sprawdziany i testy
  Media
Przegląd Prasy
Patronat
Medialny
Po godzinach
  Slowka.pl
Słówka na email
Język angielski
Język niemiecki
Język francuski
Język włoski
Język hiszpański
Język norweski
Język japoński
Język rosyjski
Gramatyka
Rozmówki

Joanna Osińska
Chemia, Sprawdziany i testy

Pochodne węglowodorów - test sprawdzający dla klasy III gimnazjum

- n +

Pochodne węglowodorów

1. Przy którym wzorze podana jest poprawna nazwa związku?
a) C17H35COOH kwas palmitynowy
b) C17H35COOH kwas olejowy
c) C17H35COOH kwas masłowy
d) C17H35COOH kwas stearynowy

2. Jedno z równań reakcji zapisane jest poprawnie, które?
a) 2 CH3COOH + Mg → H2 + (CH3COO)2Mg
b) 2 CH3COOH + Mg → ½ H2 + (CH3COO)H Mg
c) 2 CH3COOH + Mg → 2 H2 + CH3COOMg + CO2
d) 2 CH3COOH + Mg → H2CO3 + H2O + CH3COOHMg

3. Jaka substancja wchodzi w skład świecy?
a) Kwas masłowy
b) Kwas stearynowy
c) Wazelina
d) Kwas węglowy

4. C2H5OH to wzór sumaryczny znanego związku chemicznego, jakiego?
a) Metanolu, czyli alkoholu metylowego
b) Etanolu - alkoholu etylowego
c) Propanolu - alkoholu propylowego
d) Butanolu - alkoholu butylowego

5. Dysocjuje na jony HCOO- + H+. Jest to?
a) Kwas octowy
b) Kwas masłowy
c) Kwas mrówkowy
d) Kwas oleinowy

6. W wyniku spalenia 46 g etanolu powstało 54 g wody i dwutlenek węgla. Ile gramów CO2 powstało?
a) 28 g
b) 44 g
c) 88 g
d) 132 g

7. Które z równań reakcji spalania całkowitego metanolu jest zapisane poprawnie?
a) CH3OH + 3/2 O2 → CO2 +2 H2O
b) CH3OH + O2 → CO +2 H2O
c) CH3OH + 1/2 O2 → C +2 H2O
d) CH3OH + O2 → CO2 + H2O + H2

8. Jaki związek stosowany jest do konserwacji np. ogórków?
a) Kwas fosforowy
b) Kwas octowy
c) Kwas mlekowy
d) Kwas masłowy

9. W wyniku reakcji metanolu z kwasem octowym powstanie:
a) CH3COCH3 + H2O
                  O
b) CH3C
              OC2H5

                O
c) CH3C
              OCH3
d) CH3COO- + H+ + OH- + CH-3

10. Ma ładny zapach i jest rozpuszczalnikiem lakierów, służy także do produkcji olejków zapachowych ciast. Co to za związek?
a) Aceton
b) Ester
c) Metanol
d) Kwas masłowy

11. Który z kwasów to kwas masłowy?
a) CH3COOH
b) HCOOH
c) CH2CH2COOH
d) CH3CH2CH2COOH

12. Flakonik perfum zawiera mieszaninę:
a) Alkoholi i estrów
b) Alkoholi i kwasów
c) Alkoholi i zasad
d) Alkoholi i węglowodanów

13. Poprawna nazwa związku o wzorze (CH3COO)2Ca to:
a) Maślan wapnia
b) Octan wapnia
c) Mrówczan wapnia
d) Dioctan wapnia

14. Reakcja estryfikacji zachodzi między:
a) Kwasem i zasadą
b) Kwasem i alkoholem
c) Alkoholem i etanem
d) Acetonem i kwasem

15. Który z podanych związków chemicznych nie jest mydłem:
a) Stearynian wapnia
b) Stearynian sodu
c) Stearynian potasu
d) Stearynian metylu

16. Który zestaw zawiera tylko wzory alkoholi?
a) CH3OH, NaOH, KOH
b) HCOOH, NaCl, HCl
c) CH3OH, C2H5OH, C3H7OH
d) CH3OH, CH3COOH,CH3COOH3

17. Która z wymienionych właściwości fizycznych pozwala odróżnić alkohol metylowy od etylowego?
a) Barwa
b) Zapach
c) Rozpuszczalność w wodzie
d) Żadna z tych właściwości

18. Które ze związków organicznych należą do kwasów karboksylowych?
1-C2H6 2-CH3OH 3-CH3COOH 4-CH3COOCH3 5-C17H35COOH 6-CH3COONa
a) 1 i 2
b) 2 i 4
c) 3 i 5
d) 4 i 6

19. które z równań ilustruje otrzymywanie mydła?
a) 2 HCOOH + Mg → (HCOO)2Mg + H2
b) HCOOH + CH3OH → HCOOCH3 + H2O
c) CH3 COOH +NaOH → CH3 COONa + H2O
d) C17H35COOH + KOH → C17H35COOK + H2O

20. Na lekcji chemii uczniowie przeprowadzili reakcje, których substratami były wymienione w punktach A, B, C i D. W którym przypadku zaszła reakcja zobojętniania?
a) Alkohol etylowy i wodorotlenek potasu
b) Kwas mrówkowy i alkohol metylowy
c) Alkohol metylowy i kwas octowy
d) Kwas mrówkowy i wodorotlenek sodu

Opracowanie: Joanna Osińska

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 48241
 
   Komentarze
  • Irmina, 2006-06-01

    a gdzie są odpowiedzi??

  • joaśka, 2006-06-11

    Jeśli jesteś nauczycielem to znasz odpowiedzi a jeśli jesteś uczniem
    to nie zaszkodzi Ci je odszykać może wtedy coś w Twojej główce
    zostanie :)

  • ^_^, 2010-03-28

    No odpowiedzi by się przydały przynajmniej mogłabym zobaczyć czego
    jeszcze nie umiem...;D

  • :-), 2010-04-12

    zadania zrobiłam ale nie wiem czy dobrze? gdzie są
    odpowiedzi? pierwszy taki test który znalazłam o jaki mi
    chodziło. jutro mam sprawdzian z chemii

  • Xxx, 2010-04-19

    a gdzie odpowiedzi?! ludzie też chcą korzystać ;)

  • SZakul, 2010-05-10

    Najlepiej by było jak by odpowiedzi były

  • Altiria, 2010-05-19

    Test jest świetny, ale mogłyby się pojawić odpowiedzi, bo nie jestem
    pewna, czy dobrze rozwiązałam wszystkie zadania.

  • gumis, 2011-01-06

    Spalanie całkowite: 2 CH3OH + 3 O2 → 2 CO2 + 4 H2O chyba 7
    zadanie zle jest

  • minis, 2012-05-20

    1) d 2) a 3) b 4) b 5) c 6) c 7) a 8) b 9) a 10) b 11)
    d 12) a 13) b 14) b 15) d 16) c 17) d 18) c 19) d 20) d



  • Dodaj komentarz
      Barometr
    1 2 3 4 5 6  
    Średnia ocena: 4.12



    Ilość głosów: 43
      Publikacje

    Nowe zasady publikacji
    Szukaj autora i tytuł
    Ostatnio dodane materiały
    Ranking publikacji 
    Najczęściej zadawane pytania
      Twoje konto
    Zaloguj się
    Załóż konto
    Zapomniałem hasła
      Forum
    Nauczyciel - awans zawodowy
    Matura
    Korepetycje
    Ogłoszenia - kupię, sprzedam, oddam


    O Profesorze - Napisz do Nas - Reklama - Polityka prywatności - Najczęściej zadawane pytania - Zgłoś błąd

    2000-2014